Trainingstips

speciaal voor tijdens de zomermaanden

Trainen in de zomer

De zomer staat voor de deur, de schaatsbanen zijn dicht, maar jij hebt een fantastische (en pittige) schaatstocht in het vooruitzicht. Dus is het belangrijk om ook tijdens de zomermaanden je conditie en spiermassa op peil te houden! Een goede voorbereiding is het halve werk, dus delen we op deze pagina graag wat trainingstips met je. Onze nummer 1 tip? Begin op tijd, want voor je het weet is het januari 2023!


Ben van der Burg deelt wat tips met je!


Oefeningen in huis

Ook in huis kun je heel gemakkelijk oefeningen doen en je hebt er niet veel voor nodig. Maak er een dagelijks trainingsrondje van...

Lees meer...


Fietsen

Schaatsen en fietsen hebben veel overeenkomsten. Net als schaatsen is fietsen ook een duursport en gebruik je hierbij voornamelijk je...

Lees meer...


Slideboard

Een slideboard (of schaatsplank) is eigenlijk een must voor iedere schaatser. Je kunt de schaats- houding en bewegingen perfect...

Lees meer...

Oefeningen in his

Ook in huis kun je heel gemakkelijk oefeningen doen en je hebt er niet veel voor nodig. Maak er een dagelijks trainingsrondje van (en bouw de frequentie geleidelijk op) of doe de oefeningen tussen je dagelijkse bezigheden door.
- Traplopen: vanaf nu neem je altijd de trap én als je dan een trap loopt, doe je dit niet 1 maar 2 keer. Makkelijk, leuk en verschil in spiermassa gegarandeerd!
- Wallsit: laat die benen maar branden! Ga met je rug tegen een muur staan en zak door je knieën tot ze een hoek van 90 graden vormen. Begin met een dagelijkse wallsit van 30 seconden. Elke 2/3 dagen voeg je een aantal seconden toe. Tip: doe dit tijdens het tv kijken of tandenpoetsen, dan vliegen die secondes zo voorbij.
- Lunges: een goede oefening voor je beenspieren en je core. Doe een ruime stap naar voren en zak door je voorste voorbeen. Span je buikspieren aan zodat je bovenlichaam kaarsrecht blijft. Vergeet niet om van been te wisselen!
 - Planken: dé workout die je elke dag kunt doen om je hele lichaam te trainen. Begin met het aantal seconden dat je volhoudt en bouw langzaam op naar 3 X 60 seconden per dag.

Fietsen

Schaatsen en fietsen hebben veel overeenkomsten. Net als schaatsen is fietsen ook een duursport en gebruik je hierbij voornamelijk je beenspieren en de strekkers van het knie- en heupgewricht. Fietsen is een ideale manier om je conditie op peil te houden en je beenspieren te trainen gedurende de zomermaanden. Train een aantal uur per week en maak ook af en toe een wat langere duurtocht.

Slideboard

Een slideboard (of schaatsplank) is eigenlijk een must voor iedere schaatser. Je kunt de schaats- houding en bewegingen perfect nabootsen en je zo optimaal voorbereiden op het komende schaatsseizoen. Je traint je (boven)benen, maar ook je balans en coördinatie met je armen. Bekijk hier hoe schaatsen op zo’n board eruit ziet:

Bekijk video


Skeeleren

Ook skeeleren heeft veel overeenkomsten met schaatsen. Je maakt natuurlijk dezelfde beweging waardoor je belangrijke...

Lees meer...


Elastiektraining

Trainen met een elastiek is voor veel (professionele) schaatsers een belangrijk onderdeel van de schaatstraining in de zomer. Het is...

Lees meer...


Hardlopen

Veel hardlopers zoeken in de winter de schaatsbaan op en andersom. En dat is natuurlijk niet zonder reden! Hardlopen is bij uitstek de manier...

Lees meer...

Skeeleren

Ook skeeleren heeft veel overeenkomsten met schaatsen. Je maakt natuurlijk dezelfde beweging waardoor je belangrijke spiergroepen als onderbenen, billen en buik traint. Ook kun je tijdens het skeeleren je houding en techniek trainen. Tot slot is skeeleren natuurlijk ook heel goed om je conditie op peil te houden. Het is wel belangrijk, net als bij schaatsen, om goed passende skeelers van hoge kwaliteit aan te schaffen.

Elastiektraining

Trainen met een elastiek is voor veel (professionele) schaatsers een belangrijk onderdeel van de schaatstraining in de zomer. Het is een makkelijke (én leuke) manier om je houding en weerstand de trainen. Je hebt alleen een goede elastiek nodig en een trainingsmaatje. Bij deze training is het belangrijk om af te wisselen qua oefeningen en niet te vaak dezelfde oefening achter elkaar te doen.

Bekijk hier een video met verschillende oefeningen:

Bekijk video

Hardlopen

Veel hardlopers zoeken in de winter de schaatsbaan op en andersom. En dat is natuurlijk niet zonder reden! Hardlopen is bij uitstek de manier om je conditie te trainen, op peil te houden of zelfs te verbeteren.

Kijk hier voor tips en verschillende trainingsschema’s:

Tips & trainingsschema's

Cookievoorkeuren

Functioneel. Noodzakelijk om de website te laten functioneren.

Analytisch. Om bij te houden hoeveel mensen de website bezoeken.

Tracking. Om je een zo goed mogelijke ervaring te geven, de website te verbeteren, jou relevante informatie en advertenties te laten zien, en voor social media. Inschakelen